Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Hachee met gekaramelliseerde witlof en aardappelen

Rund

  • Totale tijd minuten
De_Krat_20181129-10794-Gemak

Ingrediënten

In de box

  • 600 g runderstoofvlees
  • 500 g aardappelen kruimig
  • 400 g banaansjalot

In Huis

  • 6 stronk(en) witlof
  • 2 el bloem
  • 100 g boter
  • 2 el azijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 6 stuk(s) kruidnagel
  • 2 stuk(s) laurier
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 50 ml witte wijn
icon package

Recept stappen

  1. Snijd het runderstoofvlees in blokjes van ongeveer 2 cm, halveer de witlof in de lengte en snipper de banaansjalot.
  2. Schep het vlees in een kom om met wat zout en peper. Strooi de bloem erover en hussel goed door om de vleesblokjes rondom met bloem te bedekken.
  3. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees goudbruin. Doe het zo nodig in porties. Je wilt dat het vlees bruin bakt en niet gaar suddert in eigen vocht.
  4. Bak als al het vlees bruin is, de banaansjalot mee totdat hij glazig is.
  5. Blus af met de azijn en schenk de bouillon in de pan. Breng aan de kook en zet de pan dan op het allerlaagste vuur.
  6. Doe de kruidnagels en de laurier erbij en leg een deksel op de pan.
  7. Stoof de hachee 2 uur of tot het vlees helemaal zacht is. Roer af en toe door en controleer of het niet aanbrandt. Voeg zo nodig nog wat water toe.
  8. Breng op smaak met peper en zout, mocht dit nog nodig zijn. Is de saus nog te dun, roer dan wat maïzena los met een lepel water. Roer het maïzenapapje door de hachee en draai het vuur nog even hoog, zodat de saus beter bindt.
  9. Kook de aardappelen gaar in water met wat zout.
  10. Maak terwijl de hachee gaar suddert de witlof.
  11. Verwarm de roomboter met de olie in een grote koekenpan (waar alle witlof in een laag in kan) en smoor het witlof daarin lichtbruin.
  12. Strooi de bruine suiker er tussen en laat rustig karamelliseren op laag vuur. Draai af en toe om met een tang zodat het witlof helemaal bedekt wordt met de karamel. Blus af met een scheutje witte wijn en breng op smaak met zout en peper. Doe het afblussen voorzichtig. Het kan gaan spetteren!
  13. Serveer met de aardappelen en de hachee.
  14. Voor de hachee: 1-2 el bloem, 50g boter, 2 el azijn, 500ml (vlees)bouillon, 6 kruidnagels, 2 laurierblaadjes