Goedgevulde andijviestamppot met spek en oesterzwammen
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 800 gram Doré aardappelen
- 400 gram Bonita of Murasaki bataat (witte bataat)
- 1 stuk prei
- 300 gram spekblokjes
- 1 stuks banaansjalot
- 2 stengels bleekselderij
- 300 gram oesterzwammen
- 4 el(!) yoghurt
- 250 gram andijvie
In Huis
- 3 teen knoflook
- olie om te bakken
- 1 blaadje laurier
- 1.5 tl gedroogde tijm
Recept stappen
- Schil de aardappels en bataat en snij in blokjes.
- Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen. Hak de knoflook fijn.
- Verwarm een scheut olie in een flinke soeppan. Voeg de aardappel, bataat en prei toe. Bak een paar minuutjes al roerend (zonder te laten verkleuren). Roer de helft (!) van de gehakte knoflook erdoor en bak even mee. Zet het geheel net niet onder water en voeg zout en laurier toe, dek af, breng aan de kook en laat met in ca. 15 minuten gaar koken.
- Bak de spekjes zachtjes uit in een wok of diepe koekenpan. Snipper intussen de sjalot en snij de bleekselderij in dunne boogjes. Voeg bij het uitgebakken spek en fruit rustig mee.
- Snij of scheur intussen de oesterzwammen in repen. Voeg bij de rest en bak ca. 5 minuten op hoog vuur al omscheppend. Voeg als de oesterzwammen mooi bruin zijn de andere helft van de knoflook en de gedroogde tijm toe. Schud een paar keer om en draai het vuur uit. Hou warm.
- Giet de aardappel en bataat af (bewaar evt wat kookvocht!). Haal het laurierblaadje eruit! Stamp fijn en maak smeuïg met de yoghurt. Breng goed op smaak met peper en zout.
- Snij de andijvie in repen en was met behulp van een slacentrifuge. Roer de andijvie door de puree en laat op een laag vuurtje wat slinken. Serveer direct met het spek en de oesterzwammen.
- Goed om te weten: Op de foto gebruikten we oranje bataat, we kozen nu voor de witte bataat die een heerlijk romige structuur heeft maar niet te krijgen is in de winkels om onze proefkeuken heen 😉.