Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Gnudi van verse ricotta met tomatensaus en verse doperwten

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Wk 30 gnudi met tomatensaus doperwten pijnboompit

Ingrediënten

In de box

  • 1 ui
  • 600 gram rode cherrytomaatjes
  • 500 gram doperwten
  • 250 gram ricotta
  • 2 eierdooiers
  • basilicum naar smaak

In Huis

  • olie om te bakken
  • 3 teentjes knoflook
  • 70 gram tomatenpuree
  • 0.5 bouillonblokje
  • 300 ml water
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 blad laurier
  • 150 gram bloem
  • snufje nootmuskaat
  • 40 gram overjarige kaas
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 1 tl citroenrasp
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm wat olie in een wok of hapjespan. Snipper de ui en fruit zachtjes in de olie. Snij de knoflook fijn en voeg tegelijk met de tomatenpuree toe en fruit 1 minuutje mee, zodat het zuurtje van de puree af gaat. Halveer de cherrytomaatjes en voeg toe. Voeg het water en het bouillonblokje toe. Voeg de tijm en laurier toe. Laat net zo lang pruttelen tot je klaar bent met de rest; zeker 20 minuten maar hoe langer hoe lekkerder! Voeg zo nodig een klein beetje water toe als de saus te dik wordt. Pureer het geheel nog even kort in de keukenmachine of met een staafmixer in een hoge maatbeker. Vergeet het laurierblaadje niet te verwijderen. Breng op smaak met peper.
  2. Zet een klein pannetje water op voor de doperwten en een grote pan gezouten water voor de gnudi.
  3. Dop de erwten, vraag om hulp! Kook ze beetgaar in 3-4 minuten, giet af en laat schrikken met koud water.
  4. Meng de ricotta, bloem, eidooiers (zie tip), een snuf nootmuskaat en een snuf zout met een vork totdat het deeg niet meer plakt.
  5. Rasp de kaas door het deeg. Het deeg mag iets plakken maar plakt het te veel, voeg dan wat bloem toe. Bestrooi het aanrecht met bloem en maak van het deeg strengen van 1.5 cm dik. Snij de strengen in stukjes van 2 cm.
  6. Hak de basilicum grof en zet in een bakje op tafel.
  7. Verhit een koekenpan en bak de zonnebloempitten met zout naar smaak goudbruin. Rasp op het laatste de citroenschil erbij, schud om en draai het vuur uit.
  8. Voeg de doperwten bij de tomatensaus.
  9. Kook de gnudi in 3-4 min. gaar. Als ze drijven zijn ze gaar. Giet de gnudi af, besprenkel met olijfolie, serveer direct met de saus en bestrooi met de zonnebloempitten en basilicum.
  10. *tip: van het overgebleven eiwit kan je meringue maken. Raadpleeg google.