Gevulde West-Afrikaanse pindastoof met bloemkool, bright lights, kikkererwten en rijst
Vegetarisch, Vegan, Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 200 gram zilvervliesrijst
- 1 stuks rode ui
- 300 gram bright lights snijbiet
- 1 bakje stoofspecerijen
- 1 stuks gele paprika
- 700 ml tomato base
- 1 stuks bloemkool
- 160 gram pinda’s, geroosterd en ongezouten
- 1 potje kikkererwten
- 1 bosje koriander
In Huis
- 400 ml kokend water
- olie om te bakken
- 2 teentjes knoflook
- 2 blokjes (voor 500 ml water) groentebouillon
Recept stappen
- Breng de rijst met zout en iets meer dan de dubbele hoeveelheid water aan de kook. Laat in ca. 25 minuten afgedekt (zachtjes) gaar en droog koken. Zet de waterkoker aan.
- Zet een pannetje water met zout op voor de bloemkool.
- Verwarm olie in een afdekbare wok of stoofpan. Snipper de rode ui en fruit zachtjes met een snuf zout. Snij de steel van de snijbiet in stukjes en het blad in repen. Hak de knoflook fijn. Fruit eerst de knoflook en specerijen mee, voeg na een paar minuten de steel van de snijbiet toe. Hou het blad nog even apart.
- Snij de paprika in stukjes. Bak al omscheppend een paar minuten mee. Verkruimel de bouillon erboven en voeg het kokende water en tomato base toe. Breng aan de kook, dek af en laat ca. 15 minuten afgedekt zachtjes pruttelen tot de groenten beetgaar zijn.
- Verdeel de bloemkool in roosjes en snij de steel in stukjes. Kook in ca. 6 minuten beetgaar. Giet af.
- Maal de helft van de pinda’s zo fijn mogelijk in het bakje van de staafmixer (of met de vijzel) – zie culi-tip. Voeg, als de stoof nog 5 minuten nodig heeft, de fijngemalen pinda’s en kikkererwten (incl. aanhangend vocht) bij de groenten.
- Hak de koriander fijn.
- Warm de laatste paar minuten het snijbietblad mee tot het is geslonken. Voeg ook de bloemkool toe. Breng goed op smaak met peper en zout. Garneer met de koriander en overgebleven pinda’s en serveer met de rijst.
- Goed om te weten: In het specerijenbakje (bij 4p) zit: 2 tl kurkuma-, 2 tl paprika-, 2 tl komijn-, 1/4 tl chili- en 2 tl gemberpoeder. In het bakje voor 2p de helft.
- Culi-tip: Laat je de pinda’s langer mixen (minimaal 2 minuten), dan krijg je vanzelf smeuïge pindakaas. Je hebt extra pinda’s om dit te doen. Voeg wat zout toe en bewaar in een goed afsluitbaar potje.