Gesmoorde snijbiet en venkel met cannelliniboontjes, zonnebloem-citroen-knoflookcrunch en puree
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1000 gram Frieslander aardappels
- 400 gram wortelpeterselie
- 1 stuks ui
- 1 stuks venkel
- 1 stuks prei
- 400 gram snijbiet
- 1 bakje zonnebloempitten en venkelzaad
- 1 stuks citroen
- 1.5 potje witte boontjes
- 0.5 bosje krulpeterselie
In Huis
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- 3 el balsamicoazijn
- 100 ml water
- 0.5 blokje groentebouillon
- scheut melk
- klont boter
Recept stappen
- Zet een laagje gezouten water op. Schil de aardappels en wortelpeterselie en snij in gelijke stukken. Kook in ca. 15 minuten gaar. Giet af.
- Snipper intussen de ui. Verwarm olie in een grote afdekbare koekenpan en fruit de ui zachtjes. Verwijder het hart en loof van de venkel, snij in dunne reepjes, voeg toe. Kerf de prei in de lengte in, spoel het zand ertussenuit en snij in ringen. Voeg toe en bak rustig verder.
- Spoel de snijbiet af, snij de stelen in stukjes en het blad in repen. Voeg de stelen bij de venkel en prei. Hak de knoflook fijn. Voeg de helft (!) toe. Blus af met de balsamicoazijn. Voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Dek af en laat 10-15 minuten zachtjes smoren.
- Maak de crunch. Rooster de zonnebloempitten en venkelzaad in een droge koekenpan tot de pitten beginnen te kleuren. Voeg een drupje olie en de rest van de knoflook toe. Fruit 30 seconde mee en haal de pan van het vuur. Rasp de citroen. Hak of vijzel de pitten en venkelzaad grof. Meng met het citroenrasp en breng op smaak met een beetje zout.
- Giet de aardappels en wortelpeterselie af. Stamp tot een smeuïge puree met een scheut (vegan) melk en een goede klont (vegan) boter. Breng op smaak met zout en peper.
- Giet de boontjes af. Voeg samen met het snijbietblad bij de groenten bak nog 3-5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper.
- Hak de krulpeterselie fijn.
- Serveer de gesmoorde groenten met de puree en garneer met de peterselie en crunch.