Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Gerookte makreel met kruidige rijstschotel

Vis

  • Totale tijd minuten
Gerookte makreel met kruidige rijstschotel | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 stuks sjalot
  • 1 bakje specerijen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 stuks prei
  • 400 gram Chinese kool
  • 1 stuks paksoi
  • 0.5 bosje koriander
  • 2 stuks bosui
  • 4 filet gerookte makreel

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • kneepje citroensap (mag uit een flesje)
  • klont boter
icon package

Recept stappen

  1. Breng de rijst met een dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 25 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken, liefst m.b.v. een vlamverdeler.
  2. Verwarm olie in een wok. Snipper de sjalot en fruit zachtjes. Hak de knoflook fijn en bak mee. Voeg de specerijen toe. Snij de bleekselderij in halve maantjes, voeg toe. Kerf de prei in de lengte in, spoel het zand ertussenuit en snij in dunne ringen, voeg toe.
  3. Snij de Chinese kool in dunne reepjes. Voeg toe. Snij de steel van de paksoi in stukjes en het blad in reepjes. Bak de kool samen met de steel van de paksoi rustig verder tot het wit van de kool beetgaar is (ca. 5 minuten). Bak het paksoiblad op het laatst even mee, tot het blad is geslonken.
  4. Hak de koriander fijn en snij de bosui in dunne ringen. Zet weg.
  5. Voeg de gare rijst toe aan de groenten. Breng op smaak met peper en zout, citroensap en een klont boter.
  6. Roer de helft van de bosui door de rijst.
  7. Haal de makreel van de huid en maak kleinere stukjes met behulp van een vork. (let op: 1 filet p.p. is best veel, dus hou wat apart). Leg de stukjes makreel nog 5 minuten bij de rijst om op te warmen.
  8. Bestrooi de rijst met de koriander en andere helft van de bosui.
  9. Goed om te weten: In het specerijenbakje (bij 4p zit): 3tl kerriepoeder en 1/8e tl chilivlokjes. In het 2p bakje zit de helft.