Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Gehaktbal met spitskoolstamppot

Rund, Varken

  • Totale tijd minuten
1257 Gehaktbal Met Spitskoolstamppot

Ingrediënten

In de box

  • 500 g Gehakt
  • 1000 g Dore aardappelen
  • 200 g Winterpeen
  • 2 stuk(s) Sjalot
  • 800 g Spitskool

In Huis

  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 50 g Paneermeel (optioneel)
  • 1 el Gemalen komijn
  • 1 el Pikant paprikapoeder
  • 1 tl Tijm
  • 2 el Olijfolie
  • 2 klontje(s) Boter
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Maak de winterpeen schoon en snijd deze in kleinere stukken dan de aardappels.
  2. Zet de aardappels met de wortels en een beetje zout op in koud water en kook gaar in 10-15 minuten.
  3. Maak ondertussen de gehaktballen. Snipper de sjalot en de knoflook fijn en meng met het gehakt, samen met 50 gram paneermeel, 1 el gemalen komijn, ½ el paprikapoeder, ½ tl tijm, 1 tl zout en peper naar smaak. Doe er een heel klein beetje water bij en kneed het gehakt goed door. Rol hiervan nu acht gehaktballetjes. Leg de gehaktballetjes op een bord en zet weg tot later gebruik.
  4. Verwijder het hart uit de spitskool en snijdt in dunne reepjes. Je hebt ongeveer 800g spitskool nodig.
  5. Verhit een beetje (olijf)olie in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom lichtbruin. Zet het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en bak gaar in 15 minuten.
  6. Verhit ondertussen een klont boter in een grote (koeken)pan, waar ook een deksel op kan, en bak hierin de spitskoolreepjes even aan. Zorg dat alles bedekt is met boter en dek de pan af met het deksel.
  7. Stoof de spitskool gaar in 10 minuten. Afhankelijk van wat je lekker vindt, kun je spitskool meer of minder knapperig houden.
  8. Giet ondertussen de aardappels en peen af en maak hiervan een stamppot met een klontje boter en een scheutje melk. Roer de spitskool hierdoor en maak goed op smaak met peper en zout en als je dat lekker vindt wat kerriepoeder.
  9. Check of de gehaktballen gaar zijn. Maak eventueel een jus door wat water te bij de bakresten van de gehaktballen te gieten en even in te koken.
  10. Serveer de gehaktballen met de spitskoolstamppot.