Gehaktbal met gebakken aardappeltjes en wok van venkel-snijbiet
Rund, Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 400 gram half-om-half gehakt
- 1000 gram Doré aardappelen
- 2 stuks venkel
- 500 gram snijbiet
In Huis
- 60 gram paneermeel
- 1.5 el grove mosterd
- 1.5 el ketchup
- 1 el ketjap manis
- 1 tl nootmuskaat
- boter om te bakken
- olie om te bakken
- 2 teentje knoflook
- kneepje citroensap (uit een flesje)
- naar smaak mayonaise
Recept stappen
- Meng het gehakt samen met de paneermeel, mosterd, ketchup, ketjap manis en nootmuskaat. Voeg een mespunt peper en zout toe. Draai vier gelijken ballen van het gehakt. Verwarm een flinke klont boter in een braadpan en voeg als de boter gesmolten is de ballen toe. Bak ze aan alle kanten aan en laat ze daarna ca. 25 min sudderen tot ze gaar zijn.
- Was de aardappels en snij in stukjes of wedges, net wat je lekker vindt. Verwarm boter en wat olie in een afdekbare koekenpan (zie tip). Bak de aardappels een paar minuten op hoog vuur. Voeg een klein scheutje water toe, dek af en laat ca. 10 minuten zachtjes verder garen. Roer af en toe om.
- Verwijder het hart en loof van de venkel. Verwarm olie in een wok en bak zachtjes.
- Spoel de snijbiet af. Snij de stelen in stukjes en het blad in repen. Hak de knoflook fijn. Bak de snijbietstelen mee met de venkel.
- Haal na ca. 10 min de deksel van de aardappels, zet het vuur wat hoger en bak nog een minuut of 6 al omscheppend bruin. Breng op smaak met zout.
- Voeg als de venkel en snijbietsteel wat zachter zijn de knoflook toe. Hussel een paar keer om en voeg het blad toe. Laat slinken, breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap. Serveer met de gehaktballen en gebakken aardappels en wat mayo naar smaak.
- Je kan de aardappelen ook ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven (220 graden) roosteren. Het is dan minder werk en je hebt minder pannen nodig, maar je zit wel iets later aan tafel. Net wat je voorkeur heeft!