Geglaceerde winterpeen met aardappelpuree
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 600 g Winterpeen
- 1 stuk(s) Uien
- 1000 g Nicola aardappelen
In Huis
- 75 g Boter
- 2 el Balsamicoazijn
- 2 el Rietsuiker
- 200 ml Rode wijn
- 150 ml Melk
- naar smaak Peper
- naar smaak Zout
Recept stappen
- Schil de peen met een dunschiller en snijd hem in schuine plakjes van halve cm. Snipper de ui.
- Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Bak hierin de ui 4 minuten zachtjes aan. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Voeg als de ui zacht begint te worden 2 el azijn, 2 el rietsuiker, zout en peper toe en bak nog 1 minuutje. Voeg dan wortel toe en roer tot de wortelplakjes karamelliseren in de suiker. Schenk de wijn erbij en laat 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Check steeds even of het niet te hard gaat en aanbrandt. Voeg zo nodig nog wat wijn of water toe.
- Maak dan aardappelpuree.
- Schil en kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in wat water met zout. Doe het deksel op de pan.
- Verwarm dan de melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Voeg de boter toe en roer goed door. Voeg dan beetje bij beetje de warme melk toe tot je een mooie smeuïge puree hebt. Breng op smaak met peper en zout.
- Tip: Serveer met een stukje vlees of vis of een vleesvervanger.Voor de winterpeen: 50 g boter, 2 el balsamicoazijn, 2 el rietsuiker, 200 ml rode wijn, peper, zoutVoor de aardappelpuree: 150 ml melk, 25g boter, peper, zout