Flammkuchen met prei en schorsenerensoep
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 4 preien
- 300 gram aardappels
- 1 kilo schorseneren
- citroensap (naar smaak)
- 200 ml crème fraîche
- 2 flammkuchen
- 4 tl gehakte rozemarijnblaadjes
In Huis
- 2 klontjes boter
- 800 ml kokend water
- 2 blokjes groentenbouillon
- 2 teentjes knoflook
Recept stappen
- Snij de prei in ringen van 1 cm. Was grondig. Verwarm in een pan met dikke bodem de boter. Voeg de prei erbij en laat heel zachtjes met deksel ca. 10 min smoren. De prei mag niet verkleuren! Roer af en toe om.
- Zet een pan op met de bouillon. Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Zet een pannetje met water op voor de aardappels. Schil de aardappel en snij in mooie dunne plakjes (max 0.5 cm dik). Kook beetgaar in ca. 3 min.
- Vul de gootsteen met water en een flinke scheut azijn. Schil de schorseneren onder water, zo komt er minder kleverige hars op je handen. Laat elke geschilde schorseneer in het water liggen. Tip: schil eerst één helft, naar jezelf toe, draai de schorseneer om en schil de ander helft.
- Haal ze nu één voor één uit het water, verwijder met een aardappelmesje de kontjes en evt. oogjes en snij boven de pan met bouillon in stukjes van 4 cm. Kook gaar in ca. 15 minuten.
- Hak de knoflook grof en doe die de laatste 2 min bij de prei. Blus af met 1 kneepje citroensap en voeg dan de crème fraîche toe. Laat het geheel ca. 5 min zachtjes inkoken. Roer zo nu en dan en breng op smaak met zout en peper uit de molen.
- Rol het flammkuchendeeg met bakpapier en al uit op de bakplaat. Leg eerst het preimengsel, dan de aardappelplakjes en dan de rozemarijnblaadjes erop. Schuif ca. 10-15 min in de oven.
- Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout.