Flammkuchen met prei, aardappel en rozemarijn en frisse salade
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 800 gram prei
- 500 gram nicola aardappelen
- 2 rollen flammkuchendeeg
- 1.5 bakje crème fraîche
- 1 el rozemarijnblaadjes (gehakt)
- 2 stronkjes roodlof
- 2 kropjes little gem
- 1 stuks bleekselderijhart
- naar smaak radijs
In Huis
- 1 klont boter
- 2 teentjes knoflook
- 1 kneepje citroensap (uit een flesje)
- 2 el appelcider-azijn (of witte wijnazijn)
- 2 tl honing
- 0.5 tl grove mosterd
- 4 el olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden met de bakplaat erin. Laat het flammkuchendeeg in de ijskast tot gebruik!
- Snij de prei in ringen van 1 cm. Was grondig.
- Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Laat de prei heel zachtjes afgedekt ca. 10 min smoren. De prei mag niet verkleuren! Roer af en toe om.
- Zet vast een pannetje met water en zout op voor de aardappelplakjes straks.
- Hak de knoflook en doe die de laatste 2 min bij de prei. Blus af met een kneepje citroensap en breng op smaak met zout en peper uit de molen.
- Boen de aardappelen schoon en snij in mooi dunne plakjes (0.5 cm dik). Kook ze in ca. 6 min gaar.
- Haal de bakplaat uit de oven. Rol het flammkuchendeeg met bakpapier en al uit op de bakplaat. Besmeer met crème fraîche. Beleg met de prei en aardappelplakjes.
- Ris de rozemarijn, hak de blaadjes grof en bestrooi de flammkuchen ermee. Schuif voor ca. 15 min in de oven. Haal uit de oven als de flammkuchen mooi bruin is en besprenkel met olijfolie, peper en zout.
- Maak intussen de salade. Meng in een slakom de appelcider-azijn (of wijnazijn), honing, grove mosterd en olijfolie extra vierge. Verwijder het hart van de roodlof en snij in ringetjes. Snij de little gem in reepjes. Snij het hart (binnenste stengels) van de bleekselderij in reepjes. Snij de radijsjes in kwarten. Meng alles met de dressing.
- Serveer de flammkuchen met de salade.
- Heb je walnootolie in huis? Vervang de olijfolie extra vierge in de dressing hiermee.