Falafel van spliterwten met yoghurtsaus en pikante rode koolsalade
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 400 g Spliterwten
- 1 stuk(s) Eieren
- 1 stuk(s) Rode kool
- 2 stuk(s) Elstar appel
- 3 el Yoghurt
In Huis
- 8 stuk(s) Pitabrood
- 1 stuk(s) Uien
- 3 teentje(s) Knoflook
- 30 blaadje(s) Munt
- 1 tl Korianderpoeder
- 1 tl Komijnpoeder
- naar smaak Cayennepeper
- 1 bakje(s) Olie
- 1 stuk(s) Limoen
- 2 stuk(s) Sinaasappel
- 2 el Hete chilisaus
- 2 el Mayonaise
- 300 ml Griekse yoghurt
- 2 el Olijfolie
- 1 stuk(s) Citroen
- 1 el Honing
- naar smaak Zout
- naar smaak Peper
Recept stappen
- Doe de spliterwten in een grote kom en zet onder water (ongeveer twee keer zoveel water als spliterwten). Dek af en laat minstens 24 uur weken.
- Giet het water van de erwten en prak ze grondig door elkaar.
- Hak de ui en pers de knoflook. Snijd de munt fijn.
- Meng de ui, knoflook, munt, ei, koriander en komijn erdoor. Kruid met cayenne peper, zout en peper naar smaak. Dek het mengsel af en zet 1 tot 2 uur in de koelkast om een beetje op te stijven.
- Maak in de tussentijd de koolsalade. Schaaf de rode kool, boven een grote kom, op de mandoline of snijd hem ragfijn.
- Rasp de schil van de limoen en sinaasappel en pers ze uit. Meng sap en rasp. Schenk over de rode kool en schep door. Laat 20 minuten marineren.
- Meng de yoghurt met de mayonaise en de chilisaus. Schep door de gemarineerde kool.
- Schil en snijd de appel in lucifertjes en voeg toe aan de rode kool. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Maak de yoghurtsaus. Pers de knoflook en hak de munt fijn. Pers de citroen. Meng alle ingrediënten voor de saus en breng op smaak met peper en zout.
- Verhit de olie in een frituurpan tot 185 graden.
- Maak kleine platte balletjes van het spliterwtenmengsel en bak ze in de hete olie tot ze diep bruin gekleurd zijn.
- Serveer de falafel in de pitabroodjes met de salade en de yoghurtsaus.
- Voor de falafel: 1 grote ui (fijngehakt), 2 teentjes knoflook (gehakt), 10 tot 15 blaadjes verse munt (gehakt), 1 tl korianderpoeder, 1 tl komijnpoeder, cayenne peper, zout, peper, plantaardige olie om te frituren