Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Falafel van spliterwten met yoghurtsaus en pikante rode koolsalade

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Maaltijdbox gevuld met seizoensgebonden producten

Ingrediënten

In de box

  • 400 g Spliterwten
  • 1 stuk(s) Eieren
  • 1 stuk(s) Rode kool
  • 2 stuk(s) Elstar appel
  • 3 el Yoghurt

In Huis

  • 8 stuk(s) Pitabrood
  • 1 stuk(s) Uien
  • 3 teentje(s) Knoflook
  • 30 blaadje(s) Munt
  • 1 tl Korianderpoeder
  • 1 tl Komijnpoeder
  • naar smaak Cayennepeper
  • 1 bakje(s) Olie
  • 1 stuk(s) Limoen
  • 2 stuk(s) Sinaasappel
  • 2 el Hete chilisaus
  • 2 el Mayonaise
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 2 el Olijfolie
  • 1 stuk(s) Citroen
  • 1 el Honing
  • naar smaak Zout
  • naar smaak Peper
icon package

Recept stappen

  1. Doe de spliterwten in een grote kom en zet onder water (ongeveer twee keer zoveel water als spliterwten). Dek af en laat minstens 24 uur weken.
  2. Giet het water van de erwten en prak ze grondig door elkaar.
  3. Hak de ui en pers de knoflook. Snijd de munt fijn.
  4. Meng de ui, knoflook, munt, ei, koriander en komijn erdoor. Kruid met cayenne peper, zout en peper naar smaak. Dek het mengsel af en zet 1 tot 2 uur in de koelkast om een beetje op te stijven.
  5. Maak in de tussentijd de koolsalade. Schaaf de rode kool, boven een grote kom, op de mandoline of snijd hem ragfijn.
  6. Rasp de schil van de limoen en sinaasappel en pers ze uit. Meng sap en rasp. Schenk over de rode kool en schep door. Laat 20 minuten marineren.
  7. Meng de yoghurt met de mayonaise en de chilisaus. Schep door de gemarineerde kool.
  8. Schil en snijd de appel in lucifertjes en voeg toe aan de rode kool. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
  9. Maak de yoghurtsaus. Pers de knoflook en hak de munt fijn. Pers de citroen. Meng alle ingrediënten voor de saus en breng op smaak met peper en zout.
  10. Verhit de olie in een frituurpan tot 185 graden.
  11. Maak kleine platte balletjes van het spliterwtenmengsel en bak ze in de hete olie tot ze diep bruin gekleurd zijn.
  12. Serveer de falafel in de pitabroodjes met de salade en de yoghurtsaus.
  13. Voor de falafel: 1 grote ui (fijngehakt), 2 teentjes knoflook (gehakt), 10 tot 15 blaadjes verse munt (gehakt), 1 tl korianderpoeder, 1 tl komijnpoeder, cayenne peper, zout, peper, plantaardige olie om te frituren