Crunchy krieltjes met groene asperges, roodlof en aubergine 'spekjes'
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks aubergine
- 600 gram krieltjes
- 400 gram groene asperges
- 1 stuks ui
- 4 stuks roodlof
- 150 ml yoghurt
- 2 el dille
In Huis
- 1 stuks groentebouillon
- 1 el ahornsiroop (of honing)
- 1 el appelazijn
- 1 tl paprikapoeder
- 0.5 tl sojasaus
- 1 el olijfolie (voor de aubergine)
- olie om te bakken
- 2 teentjes knoflook
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg het bouillonblokje in een bakje met een klein scheutje warm water en laat oplossen tot een stevig mengsel.
- Snij de aubergines in de lengte door en vervolgens in zo even mogelijke plakken van een halve centimeter. Leg ze op een keukenpapiertje en bestrooi ze met zout om zo veel mogelijk vocht eraan te onttrekken. Laat dit 15 minuten rusten.
- Meng de ahornsiroop, azijn, paprikapoeder, sojasaus en olijfolie in een kommetje. Wanneer de aubergines 15 minuten liggen, smeer je één kant rijkelijk in met het mengsel. Zet in de oven en bak 15 minuten. Herhaal dit voor de andere kant van de aubergines. Ze mogen goed krokant worden maar niet te bruin.
- Was de krieltjes en halveer grote exemplaren. Zet op in een laagje gezouten water er kook in 15-17 minuten goed gaar. Giet af en stamp ze grof bijv. met een stevig glas.
- Kneus de knoflook in de schil en leg tussen de krieltjes. Besprenkel met flink olijfolie, peper en zout. Zet gedurende 10 minuten in de oven tot er bruine korstjes verschijnen. Zet op het laatst de gril er nog 5 minuten bij aan.
- Breng een pan met een klein laagje water, wat suiker en zout aan de kook voor de asperges. Verwijder het harde kontje (1-2 cm) van de asperges en snij in stukken van ca. 5 cm. Kook beetgaar in 3-4 minuten. Giet en spoel af met koud water.
- Schil de ui en snij fijn. Verwijder het kontje van de roodlof en snij in ringetjes.
- Verwarm in een ruime hapjespan wat olie en fruit de ui een minuutje. Voeg de roodlof toe en bak al omscheppend voor ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
- Haal de knoflook tussen de krieltjes uit. Duw de teen uit het schilletje en hak fijn. Mix in een bakje de yoghurt met de knoflook en fijn gehakte dille.
- Serveer de crunchy krieltjes met de salade van roodlof, groene asperge, de dressing en de aubergine ‘spekjes’.
- Je kan de asperges ook in een grillpan of koekenpan met wat olie gaar bakken in 6-8 minuten, net wat je lekkerder vindt.