Chinese congee rijstsoep met bundelzwammetjes, bosui, paksoi, een eitje, chili-knoflookolie en zwart sesamzaad
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 200 gram basmatirijst
- 20 gram gember
- 200 gram witte kool
- 1 stuks rode peper
- 6 stuks eieren
- 1 stuks paksoi
- 200 gram bundelzwammen
- 1 stuks bosui
- 0.5 bosje radijs
- 2 tl zwart sesamzaad
In Huis
- 3 blokje (voor 500 ml) groentebouillon
- 1600 ml kokend water
- 4 el (milde) olie
- 1 teen(tje) knoflook
- 2 tl sojasaus
Recept stappen
- Bereid de bouillon voor. Zet de rijst op in de bouillon en breng aan de kook. Schil de gember, snij in dunne plakjes en dan in staafjes. Voeg toe en laat de rijst ca. 30 minuten afgedekt koken. In feite kook je de rijst kapot, dat is ook de bedoeling, je maakt een soort dikke rijstsoep.
- Snij de witte kool in dunne sliertjes. Voeg na ca. 10 minuten bij de rijst en kook mee.
- Verwarm de milde olie in een koekenpan. Snij de knoflook in plakjes en de rode peper in ringetjes (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt). Bak zachtjes in de olie tot de knoflook een klein beetje verkleurt (blijf erbij, laat het niet verbranden!). Schenk de chili-knoflookolie in een kommetje. Voeg de sojasaus toe en zet weg.
- Zet een pannetje water op voor de eitjes en kook ze in 6 à 7 minuten half zacht.
- Snij de paksoi stelen in plakjes en het blad in repen. Verwijder de korrelige kluitjes van de bundelzwam.
- Bak eerst de paddenstoelen in de eerder gebruikte koekenpan op hoog vuur een paar minuten aan. Voeg het wit van de paksoi toe en bak een paar minuten mee (lekker als het wat knapperig blijft). Voeg op het laatst het paksoiblad toe en laat slinken. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Snij de bosui in ringen. Snij de radijs in kwartjes.
- Pel en halveer de eitjes. Geef ieder een grote kom rijstsoep en laat ze er paddenstoelen, paksoi en drie halve eitjes opscheppen. Garneer met de radijs, bosui en het zwarte sesamzaad. Breng op smaak met de chili-knoflookolie of als je niet van pittig houdt met wat sojasaus.