Chimchi (gefermenteerde Chinese kool)
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuk(s) Chinese kool
- 200 g Rettich
In Huis
- 4 teentje(s) Knoflook
- 5 cm Gemberwortel
- 2 tl Basterdsuiker
- 2 el Trassi
- 6 stuk(s) Lente-ui
- 3 el Chilivlokjes
- 2 liter Water
- 4 el Zeezout
Recept stappen
- Snij de kool in kwarten. Verwijder de harde onderkant van de stukken kool. Snij ze dan in stukjes van 4 cm en doe ze in een grote kom. Strooi het zout erover en wrijf het er zachtjes met je handen in. Schenk er ruim water over en leg er een bord op om de kool onder water te houden. Wacht 2 uur.
- Doe de stukjes kool dan in een vergiet en spoel ze grondig af onder koud water. Laat ze 30 minuten uitlekken.
- Pel de knoflook en snij in stukjes. Pel de gember en snij in stukjes. Doe samen met de suiker in de keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Doe die in een kommetje en roer de garnalenpasta en chillivlokjes erdoor.
- Snij de rettich in dikke lucifertjes en snij de lente-ui in stripjes. Doe de rettich en lente-uitjes in een grote kom. Knijp het teveel aan vocht uit de stukjes kool en voeg ze toe, samen met de chillivlokjes/gemberpasta. Doe een paar wegwerphandschoenen aan en mix alles met je handen grondig door elkaar.
- Schep de Chimchi in een grote weckpot en duw de vaste ingrediënten onder de vloeistof. Sluit de pot.
- Laat de Chimchi 2-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren. (Zet de pot op een bord om vloeistof die over de rand loopt op te vangen.)
- Als de Chimchi goed op smaak is, zet je de pot in de koelkast. De houdbaarheid is 3 maanden.
- Te gebruiken als bijgerecht bijv. bij pittige Koreaanse kip of bij chimchisoep (zie recept hieronder).
- <br>Let op: voor dit recept heb je een grote glazen pot nodig met inhoud van 3 liter. <br>Let op: d e kool dient 2-5 dagen te fermenteren!