Chili con carne met mais, tomaatjes en ingelegde jalapeño
Rund
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 600 gram runderstoofvlees
- 1 stuks sjalot
- 2 stuks maiskolf
- 1 stuks jalapeño peper
- 0.5 stuks habanero peper
- 400 gram gekleurde tomaatjes
- naar smaak Beemster belegen kaas (optioneel)
In Huis
- olie om te bakken
- 3 tenen knoflook
- 1 el gedroogde oregano
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 500 ml water (voor bouillon)
- 1 blokje voor 500ml runderbouillon
- 1 kopje espresso (optioneel)
- 50 ml water (voor jalapeño)
- 50 ml azijn
- 1 tl zout
- 30 gram pure chocolade
Recept stappen
- NB. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
- Verhit olie in een stoofpan. Bak het vlees rondom bruin en schep op een bord.
- Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Bak zachtjes in het braadvet van het stoofvlees. Voeg de oregano, komijn- en paprikapoeder toe en bak even mee tot de geuren vrijkomen.
- Doe het vlees terug in de pan. Doe het water, bouillonblokje en espresso (optioneel) erbij en breng aan de kook. Laat afgedekt ca. 3 uur zachtjes stoven tot je het vlees gemakkelijk met een vork uit elkaar kan trekken.
- Maak ingelegde jalapeño. Verwarm het water, azijn en zout in een pannetje. Snij de jalapeño peper in dunne ringetjes. Voeg toe als het water net kookt en haal van het vuur. Laat afkoelen.
- Vijzel de habanero peper met een beetje water tot een papje. Let op: deze peper is erg pittig, gebruik gerust meer of minder naar smaak.
- Halveer de tomaatjes (ook lekker om ze ca. 10 minuten in de oven te roosteren met wat olie).
- Breng een pan met water aan de kook. Verwijder de bladeren van de mais en snij elke kolf in 4 stukken. Kook in ca. 10 minuten gaar.
- Is het vlees gaar, maar nog erg nat? Haal dan het deksel van de pan en laat inkoken tot de gewenste dikte. Roer de chocolade erdoor en breng op smaak met zout en het habanero peper-papje.
- Serveer de chili met de mais, tomaatjes, wat ingemaakte jalapeño peper en eventueel geraspte kaas naar smaak. Lekker met wat nacho chips of rijst.
- Maak het gerecht een dag van te voren; zo kunnen de smaken extra intrekken.