Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Casselerrib ham a la Charcutiere met coleslaw en hasselback potatoes

Varken

  • Totale tijd minuten
Header Vierkant Cmyk Groot

Ingrediënten

In de box

  • 4 plak(ken) Casselerrib ham
  • 400 g Victoria aardappelen
  • 400 g Spitskool
  • 1 stuk(s) Uien

In Huis

  • 5 el Boter
  • 6 el Oude kaas
  • naar smaak Paprikapoeder
  • 2 el Peterselie
  • 150 ml Mayonaise
  • 150 ml Zure room
  • 1 tl Karwijzaad
  • 1 el Olie
  • 10 stuk(s) Augurk klein
  • 1 el Bloem
  • 100 ml Droge witte wijn
  • 225 ml Kippenbouillon
  • 2 el Mosterd
  • naar smaak Peper
  • naar smaak Zout
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels. Leg een aardappel in de holte van een grote lepel en snijd in dunne plakjes tot een halve cm van de bodem, zodat de aardappel aan de onderkant aan elkaar blijft zitten. Doe dit ook met de rest van de aardappelen.
  2. Verwarm de oven voor tot 225 °C.
  3. Veeg de aardappels droog en zet ze met de ingesneden kanten naar boven in een beboterde ovenschaal. Zorg dat ze netjes naast elkaar st aan en goed in de schaal passen zodat ze niet omvallen. Snijd zo nodig een dun plakje van de onderkant zodat ze steviger staan.
  4. Smelt de boter en kwast de aardappels in met de boter. Bestrooi met grof zeezout. Kwast ze na 30 minuten nog een keer in met boter. Bak dan nog 20 minuten.
  5. Rasp de kaas en bestrooi hiermee de aardappels. Strooi er dan nog wat paprikapoeder over en zet nog ca. 5 minuten in de oven tot de kaas mooi bruin is.
  6. Hak de peterselie. Haal de aardappels uit de oven en bestrooi met de peterselie.
  7. Maak terwijl de aardappelen bakken de coleslaw. Verwijder de buitenste harde bladeren van de spitskool. Halveer de kool en verwijder de harde kern. Snijd hem in heel fijne reepjes. Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook met wat zout. Blancheer hierin de kool even zodat hij net iets zachter wordt. Giet af en spoel af onder de koude kraan. Laat heel goed uitlekken.
  8. Meng een dressing van mayonaise, zure room en karwijzaad. Verdun met een klein beetje water. Meng ui, kool en de mayonaisedressing. Breng op smaak met peper en zout. Laat even intrekken.
  9. Maak de casselerrib ham. Verwarm de oven voor tot 190 °C.
  10. Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de boter toe. Bestrooi de casselerrib met peper en zout. Bak om en om bruin in ca. 8 minuten. Doe in een ovenschaal en schuif 8 minuten in de oven. Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  11. Maak de saus voor de casselerrib ham. Snipper de ui, snijd de augurken in plakjes en hak de peterselie fijn. Zet de koekenpan met braadvet weer op het vuur en voeg de ui toe. Bak tot de ui licht bruin is. Voeg de bloem toe en roer een minuut. Schenk de witte wijn er beetje bij beetje bij onder voortdurend roeren. Laat tot de helft inkoken op hoog vuur. Voeg de bouillon toe. Roer en laat weer tot de helft inkoken. Haal de pan van het vuur en roer de mosterd erdoor. Voeg de augurken en peterselie toe.
  12. Roer eventuele vleessappen uit het vlees door de saus. Schenk de saus over de casselerrib ham en serveer met de aardappelen en de salade.
  13. Voor de hasselback potatoes:  4 el boter, grof zeezout, 6 el oude kaas, paprikapoeder, peterselie  Voor de coleslaw: 150 ml mayonaise, 150 ml zure room, 1 tl karwijzaad, peper, zout Voor de casselerrib: 1 el plantaardige olie, 1 el boter, 10 augurkjes, 2 el platte peterselie, 1 tl bloem, 100 ml droge witte wijn, 225 ml kippenbouillon, 2 el mosterd