Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Buikspek venkelrub met koolraap, venkel, Goudreinet, salie en wortelpeterselie-aardappelpuree

Varken

  • Totale tijd minuten
2024 44 WB buikspek venkel appel salie puree koolraap 1654

Ingrediënten

In de box

  • 400 gram koolraap
  • 1 stuks venkel
  • 6 teentjes knoflook
  • 350 gram buikspek venkelrub
  • 8 blaadjes salie
  • 1000 gram aardappelen Frieslander
  • 300 gram wortelpeterselie
  • 2 stuks Goudreinet appel

In Huis

  • 1 el citroensap (mag uit flesje)
  • olie om te bakken
  • 2 tl tijm of Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • klont boter
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Schrob de koolraap schoon en verwijder en snij onderkant eraf. Snij met een groot scherp mes in plakken van (max) 1 cm dik en snij vervolgens in kleine blokjes. Doe in een mengkom.
  3. Verwijder loof en onderkant van de venkel en snij in stevige plakken. Voeg bij de koolraap, samen met de knoflook in de schil en het buikspek.
  4. Voeg de citroensap (mag uit een flesje) toe samen met een goede scheut olijfolie, de Italiaanse kruiden (of Provençaalse of tijm) en peper en zout. Haal de salieblaadjes af en voeg toe. Hussel alles goed samen en doe in een ovenschaal (liever niet op een bakplaat!). Bak gedurende ca. 25 minuten in de oven. Zet een wekker op 15 minuten, dan gaat de appel erbij.
  5. Schil de aardappelen en de wortelpeterselie, snij in stukken en zet op in water (warm/heet, dat gaat sneller) met wat zout. Kook gaar in ca. 15 minuten. Giet af maar bewaar wat kookvocht!! Stamp goed fijn en maak smeuïg met kookvocht en een klont boter. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Verwijder het klokhuis uit de appel en snij in 6 à 8 partjes. Schep als de wekker gaat de groenten en spek een keer om en leg de appelpartjes erbij. Bak nog 10 minuten.
  7. Druk de gepofte knoflook uit de schil en prak fijn met een vork. Meng de helft door de puree en de andere helft door de groenten en spek.
  8. Serveer de groenten en spek uit bij de romige puree.