Broodje zalmburger met roodlof peen slaatje, geroosterde venkel en aardappeltjes
Vis
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks venkel
- 600 gram Frieslander aardappelen
- 4 stuks roodlof
- 1 stuks peen
- 400 filets zalm
- 4 el dille
- 2 el(!) ui
- 8 sneetjes pain gris
In Huis
- olie om te bakken
- 4 el bieslook
- 6 el olijfolie extra vierge
- 2 el witte wijnazijn
- 2 tl mosterd
- 1 tl honing
- 1 teentje knoflook
- 2 el rode wijnazijn
- naar smaak mayonaise
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder het hart en het loof van de venkel en snij in dunne plakken van 0.5 cm. Boen de aardappelen schoon en snij in blokjes van 2 cm (met schil). Meng beide in een mengkom met olie, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 25-30 minuten in de oven.
- Verwijder het hart van de roodlof en snij in reepjes. Schil de peen en rasp deze. Maak de vinaigrette. Meng 4 eetlepels olijfolie extra vierge, wittewijnazijn, 2 theelepels mosterd, peper en zout. Voeg dit samen bij de roodlof en peen en zet in de koelkast.
- Dep de zalm droog met keukenpapier en verwijderd de huid. Snij de filetjes in grove stukken. Doe de stukken in de keukenmachine (of het bakje van de staafmixer) en mix kort. Doe in een mengkom. Hak de dille en bieslook fijn. Snipper de ui. Voeg 2/3 van de dille, alle bieslook en ui bij de zalm, samen met de honing, 1 theelepel mosterd, zout (0.5 tl bij 4p), en peper naar smaak. Meng goed en maak 1 burger pp. Laat even opstijven in de koelkast.
- Pers de knoflook in een kommetje (of vijzel) en druk er 0.5 tl zout (bij 4p) met een lepel doorheen tot je een pasta hebt. Meng met de rode wijnazijn en twee eetlepels olijfolie extra vierge.
- Snij 8 sneetjes van de pain gris.
- Verwarm olie in een koekenpan en bak de zalmburgers 3-4 min per kant.
- Beleg de sneetjes met een beetje mayo en de zalmburgers en serveer met het roodlof peen slaatje, geroosterde venkel en aardappeltjes.
- Heb je rucola in huis? Gebruik dit dan als extra garnering op de broodjes.