Boerenkoolstamp met spruitjes, rozemarijn-spekjesvinaigrette en een rookworstje
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 kilo Doré aardappelen
- 200 gram koolrabi
- 500 gram spruitjes
- 200 gram boerenkool
- 4 stuks rookworst
- 3 tl rozemarijnnaaldjes
- 150 gram spekjes
In Huis
- 2 teentjes knoflook
- 5 el olijfolie
- 2 el witte wijnazijn
- 2 tl honing
- melk en/of boter (optioneel)
Recept stappen
- Schil en snij de aardappels en koolrabi in stukken. Zet op in een laagje gezouten water. Maak de spruitjes schoon en halveer. Verdeel samen met de boerenkool over de aardappels. Kook in ca. 15 min gaar.
- Verwarm de rookworst in de verpakking in een pannetje met water in circa 20 minuten. Zorg dat het water niet gaat koken.
- Maak de rozemarijn-spekjes-vinaigrette: hak de rozemarijnnaaldjes en knoflook fijn. Bak de spekjes een paar minuutjes in een klein steelpannetje met de olijfolie. Voeg de knoflook en rozemarijn toe, blijf roeren zodat de knoflook niet verbrandt. Voeg na ca. 2 minuutjes de azijn en honing toe. Roer goed door en zet het vuur uit. Breng op smaak met peper en zout.
- Check of de aardappels en groenten gaar zijn en giet af (bewaar wat kookvocht). Stamp fijn met een scheutje melk, boter en/of kookvocht naar wens. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de stamppot over de borden. Besprenkel met de spekjes-rozemarijnolie en serveer met de rookworst.
- Let op! Wij communiceren vaak in eetlepels. Hiervoor gebruiken wij een maatlepel en geen gewone eetlepel, omdat elke lepel anders is. Hetzelfde geldt voor theelepels. In dit recept maak je een vinaigrette met 5 el olie (bij 4p). Mocht je geen maatlepels in huis hebben kun je uitgaan van 15 ml olie per el. Tip van de week: investeer in een setje maatlepels als je die nog niet hebt :)!