Boerenkoolstamppot met rookworst en uienrelish
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 800 gram kruimige aardappelen
- 200 gram koolraap
- 4 rookworsten
- 500 gram boerenkool
- 3 sjalotjes
In Huis
- 2 teentje(s) knoflook
- olie om te bakken
- 2 tl kerriepoeder
- 4 el balsamicoazijn
- 3 el water
- 1 tl suiker
- scheutje melk
- klontje boter
- mosterd (naar smaak)
Recept stappen
- Schil de aardappels en halveer ze. Schil de koolraap en snij in soortgelijke stukken. Kook aardappel en koolraap in gezouten water in ca. 20 min gaar.
- Verwarm langzaam gedurende 20 min de rookworsten (in het plastic) in een pannetje met water. Zorg dat het water niet gaat koken.
- Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Verhit olie in een ruime koekenpan en fruit hierin de sjalot en knoflook zachtjes aan. Fruit het kerriepoeder 1 min mee.
- Schenk 3/4 van de balsamicoazijn in de pan en laat 30 seconden flink bruisen. Schep de boerenkool erdoor en voeg 3 el (bij 4p) water toe. Stoof de kool met de deksel op de pan 20-25 min. Check tussendoor of er nog een beetje water bij moet.
- Snij intussen de sjalot in dunne ringen. Bak in olie totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de suiker en de rest van de balsamicoazijn toe. Bak totdat ze zacht en gekaramelliseerd zijn. Haal van het vuur en zet apart.
- Check met een vork of de aardappels gaar zijn. Giet af en schenk langs de zijkant van de pan een paar scheutjes melk erbij (zo warmt de melk op). Stamp fijn, samen met een klont boter. Breng op smaak met peper en zout. Roer de boerenkool erdoor als die gaar is.
- Serveer de boerenkoolstamppot met de rookworst, de gekaramelliseerde ui en wat mosterd.