Boekweit met spekjes, wintergroenten, frisse yoghurtdressing en maanzaad
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 300 gram boekweit
- 240 gram spekreepjes
- 1 stuks prei
- 300 gram groene kool
- 1 stuks citroen
- 6 el yoghurt
- 4 el maanzaad
- 2 el dragon
- 100 gram hart van de bleekselderij
- 4 stuks roodlof en witlof
- 150 gram geitenkaas oud
In Huis
- olie om te bakken
- 2 el olijfolie extra vierge
- 2 el mayonaise
- snufje chili of cayennepeper
- 1 teentje knoflook
Recept stappen
- Zet de boekweit op in twee keer zoveel water met wat zout. Kook de boekweit in ca. 15 minuten gaar.
- Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de spekreepjes knapperig in ca. 20 minuten. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Kerf de prei in de lengte in, spoel zand ertussenuit en snij in fijne ringen. Verhit een scheutje olie in een afdekbare wok- of hapjespan. Bak de prei op middelhoog vuur. Snij intussen de groene kool in dunne reepjes en voeg toe. Roerbak nog 2 minuten, voeg wat zout toe. Dek af en laat afgedekt op laag vuur 15 minuten beetgaar smoren.
- Maak intussen de dressing. Rasp de citroen en pers het sap. Meng in een mengkom met het citroensap (1 el bij 2 p) en de rasp, yoghurt, maanzaad, olijfolie extra vierge en een snufje chili of cayennepeper. Pers de knoflook (verwijder het groene loofje als dat er zit, dat maakt het bitter) en voeg toe. Hak de dragon fijn, bewaar een deel ter garnering, voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Snij het binnenste lichtgroene deel van de bleekselderij (het hart) in dunne plakjes. Verwijder de onderkant van de wit- en roodlof, halveer in de lengte en snij in halve ringen. Maak met een dunschiller of kaasschaaf ‘krullen’ van de geitenkaas.
- Meng de boekweit, het groentemengsel en de bleekselderij met de dressing. Schep voorzichtig de wit- en roodlof erdoor. Schep 2/3e van de geitenkaas door de salade.
- Serveer de boekweit met daar bovenop de spekjes en garneer met de overige dragon en geitenkaas.