Bloemkoolsteak op witte bonenpuree met chimichurri en pijnboompitten
Vegetarisch, Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 30 gram pijnboompitten
- 800 gram Beemster Valery aardappels
- 1 stuks bloemkool
- 2 stuks meiraap
- 3 el (!) rode ui
- 1 stuks rode peper
- 6 el peterselie
- 2 pot witte bonen
In Huis
- 6 el (vegan) boter
- 4 tl paprikapoeder
- 2 teen knoflook voor de chimichurri
- 6 ml milde olijfolie
- 3 el rode wijnazijn
- 1 teen(tje) knoflook voor de bonenpuree
- 4 tl citroensap (mag uit een flesje)
- scheut olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit een afdekbare koekenpan of wok, eentje die je straks kan gebruiken voor de aardappels! Rooster daarin de pijnboompitten goudbruin.
- Was intussen de aardappels en snij in stukken van ca. 3 cm. Laat de pijnboompitten afkoelen op een bordje. Verwarm olie in de pan en bak de aardappels een paar minuten aan, schep regelmatig om. Dek goed af, zet het vuur laag en laat in ca. 15 minuten beetgaar stomen.
- Smelt in een steelpannetje zachtjes de (vegan) boter. Meng het paprikapoeder met zout en peper door de boter.
- Verwijder intussen het blad van de bloemkool en snij in plakken van 1,5 à 2 cm – het maakt niet uit als er roosjes afvallen. Verdeel in een grote ingevette ovenschaal. Verwijder het kontje van de meiraap en snij in partjes van ca. 2 cm. Leg tussen de bloemkool. Verdeel met een kwast of spatel de gesmolten boter over de bloemkool en meiraapjes. Bak ca. 20 minuten in de oven.
- Check of de aardappels bijna beetgaar zijn. Zo ja, bak zonder deksel op hoog vuur tot ze bruinen. Schud af en toe om. Voeg wat zout en peper toe.
- Maak de chimichurri. Snipper de rode ui (3 el voor 4p!). Hak de knoflook fijn (let op! verwijder groene loofje als dat er zit – die smaakt bitter). Hak de rode peper fijn (met zaadjes als je van pittig houdt). Hak de peterselie heel fijn (ook de steeltjes). Meng alles met de milde olijfolie en rode wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout. Zet weg tot gebruik.
- Verwarm een beetje olie in het steelpannetje. Pers de knoflook erbij, schep een keer om en voeg de witte bonen met aanhangend vocht toe. Verwarm zachtjes en pureer glad. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Maak de puree met behulp van een flinke scheut olijfolie extra vierge lekker smeuïg.
- Serveer de bloemkool en gebakken aardappeltjes op de bonenpuree met de chimichurri en de pijnboompitten.