Beantastic burger met salade van linzen, venkel en cherrytomaat
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 200 g Groene dupuis linzen
- 200 g Peen
- 1 stuk(s) Ui
- 1 blikje(s) Bruine bonen
- 70 g Havermout
- 300 g Nieuw-Zeelandse spinazie
- 2 bakje(s) Cherrytomaatjes
- 1 stuk(s) Venkel
In Huis
- blaadje(s) Laurier
- 3 teentje(s) Knoflook
- 1 tl Komijnpoeder
- tl Chilipoeder
- 1 el Ketchup
- 2 el Sojasaus
- 1 tl Zout
- 1 tl Dijonmosterd
- 2 el Balsamicoazijn
- 4 el Olijfolie (extra vierge)
- Peper en zout
Recept stappen
- Let op, je hebt meerdere keren ui en venkel nodig deze week.
- 1. Zet een pan met water op voor de linzen. Kook ze beetgaar met het laurierblaadje in ca. 25-30 minuten.
- 2. Rasp de peen. Snipper de ui fijn. Fruit in een koekenpan de ui een paar minuten tot glazig. Pers 2/3 van de knoflook erboven uit en roer om. Voeg de peen, komijn- en chilipoeder toe en bak nog 2-3 minuten totdat de peen zacht is. Spreid het mengsel op een bord om af te koelen (dit mengsel gaat straks in de burger). Veeg de pan schoon met keukenpapier.
- 3. Prak de bruine bonen in een grote kom plat met een vork (of zet de staafmixer er een paar keer in) en meng met de ketchup, sojasaus en de havermout.
- 4. Haal de blaadjes van de NZ spinazie (je houdt ongeveer de helft over). Hak eventueel grof en roer door de afgegoten warme linzen, zodat het wat slinkt.
- 5. Maak de vinaigrette. Doe de rest van de knoflook, gepeld maar in zijn geheel in een kommetje of vijzel en meng/druk daar (met een lepel) het zout goed doorheen (1/2 tl bij 4p), om de smaak van de knoflook extra naar voren te laten komen. Klop er dan de mosterd door en vervolgens de balsamico en olijfolie. Meng bij de linzen en NZ spinazie en laat intrekken.
- 6. Voeg het afgekoelde peenmengsel bij de bonen, kneed met je hand en vorm vier burgers. Bak deze zachtjes in wat olie 4-5 minuten tot mooi bruin.
- 7. Was de cherrytomaatjes en halveer. Doe in een slakom. Halveer de venkel, verwijder het hart en snij in dunne plakjes. Voeg bij de tomaatjes. Roer de linzen met dressing bij tomaat en venkel en serveer met de burgers.