Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Bavette met aardappel-bataatwedges, gegrilde little gemsla en snelle aioli

Rund

  • Totale tijd minuten
Bavette

Ingrediënten

In de box

  • 4 stuks bavette
  • 600 gram aardappelen
  • 400 gram bataat
  • 2 stuks eieren
  • 4 kropjes little gem

In Huis

  • olie om te besprenkelen/in te smeren
  • 2 tl (dijon)mosterd
  • 2 el witte wijnazijn
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 ml zonnebloemolie of andere plantaardige olie
  • klont boter
icon package

Recept stappen

  1. Laat de bavette op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Was en snij de aardappels en bataat in wedges. Leg in een ovenschaal en besprenkel met olie. Breng op smaak met zout en peper. Rooster in de oven in 25-30 minuten bruin en gaar.
  3. Maak de aioli: split de eieren, je hebt alleen de eidooiers nodig. Van het eiwit kan je bijvoorbeeld meringues maken. Doe de eidooiers, mosterd, witte wijnazijn, peper en zout in een schone maatbeker en roer goed door. Voeg de knoflook (eventueel geroosterd) en zonnebloemolie erbij en mix met de staafmixer tot een mayo-achtige substantie. Je kan een druppeltje water toevoegen als de saus te dik is geworden.
  4. Dek de bavette droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
  5. Verwarm een klont boter in een koekenpan. Bak de bavette in 1 minuut op hoog vuur rondom bruin. Laat vervolgens ca. 3 minuten op laag vuur rustig braden.
  6. Wikkel de bavette in aluminiumfolie en laat minimaal 5 minuten rusten. De bavette mag nog rood zijn van binnen. Snij in dunne plakjes.
  7. Halveer de little gem in de lengte (laat het kontje zitten, zodat hij niet uit elkaar valt. Verwarm een grillpan en smeer de little gem in met olijfolie, peper en zout. Bak 2-4 min al omkerend tot het wat zachter wordt en je grillstrepen ziet.
  8. Leg de sla met de snijkant naar boven op de borden. Sprenkel er wat aioli over en serveer met de bavette.
  9. Je houdt waarschijnlijk aioli over. Lekker voor een andere dag op een stokbroodje. Of meng wat chilipoeder door de aioli om hem wat pittiger te maken en serveer bij gebakken aardappeltjes.