Andijviestamppot met vegetarische tempeh-hachee
Vegetarisch, Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 2 stuks ui
- 800 gram Frieslander aardappel
- 400 gram wortelpeterselie
- 1 plak ontbijtkoek
- 400 gram tempeh
- 300 gram andijvie
- 2 stronkjes roodlof
In Huis
- 2 flinke klontjes boter
- om te bakken olie
- 1 el roze wijnazijn
- 1 el ketjap
- 4 stuks kruidnagel
- 2 blaadjes laurier
- 1 blokje groentebouillon
- 500 ml water
- 1 el mosterd
Recept stappen
- Verhit een goede klont boter en wat olie in een hapjespan of wok. Snij de ui in halve ringen. Fruit zachtjes 5 minuten glazig.
- Schil de aardappels en de wortelpeterselie en zet op in een laagje gezouten water, dek af en breng aan de kook.
- Maak de hachee. Voeg de azijn, ketjap, kruidnagel, laurier en het bouillonblokje bij de ui. Voeg water toe (ca. 0.5 liter bij 4p). Breek de plak ontbijtkoek in stukken en roer erdoorheen. Dek af en laat de hachee afgedekt zo lang mogelijk zachtjes sudderen, minstens 25 minuten.
- Verhit echt een flinke klont boter en een goede scheut olie in een wok. Pluk de tempeh grof in stukken (van 2 à 3 cm). Wacht tot de boter stopt met schuimen en bruin begint te worden en voeg de tempeh toe. Bestrooi flink met peper en zout en bak rondom bruin door af en toe de pan te schudden. Ca. 8 minuten. Zet weg.
- Snij de andijvie in repen en was met behulp van een slacentrifuge.
- Halveer de roodlof in de lengte, verwijder het hart en snij in ringetjes.
- Maak de andijviestamppot. Giet de aardappel en wortelpeterselie af en bewaar wat kookvocht (!). Stamp grof met boter, kookvocht indien nodig, de mosterd en zout en peper. Roer de andijvie erdoor, zet de pan eventueel terug op een laag pitje zodat ze wat slinkt, dat mengt makkelijker. Roer als laatste de roodlof erdoor voor een knappertje.
- Roer de gebakken stukken tempeh op het laatst door de hachee. Serveer bij de andijviestamppot.