Abrikozen-crèmebrûléetaart
Vegetarisch, Eva's Keukenkast
Ingrediënten
In de box
- 200 gram abrikozenjam
- 5 eierdooiers
In Huis
- 10 plakjes bladerdeeg
- bloem om te bestuiven
- boter om in te vetten
- 4 gelatineblaadjes
- 1 vanillestokje
- 70 gram kristalsuiker
- 1 el citroenrasp
- 6 el witte basterdsuiker
Recept stappen
- Verhit de oven tot 175 °C.
- Leg de bladerdeegplakjes met de plastic velletjes op het werkvlak en laat ontdooien.
- Verwijder de velletjes plastic, bestuif het werkblad met bloem en stapel de bladerdeegplakjes op elkaar als een soort ronde waaier. Bestuif het stapeltje met wat bloem en rol uit tot een lap die iets groter is dan de te bekleden taartvorm.
- Vet de taartvorm royaal in met boter en leg het deeg erin. Druk goed aan, prik met een vork gaatjes in de bodem en snij de randen mooi bij. Leg er een vel bakpapier op en strooi er blindbakvulling op. Bak de taartbodem 30 minuten blind en nog eens 15 minuten zonder blindbakvulling.
- Week de gelatineblaadjes in een beker met koud water. Verwarm de slagroom in een sauspan en voeg het vanillemerg en -stokje toe. Klop de eidooiers met de kristalsuiker en citroenrasp met een garde los; stop voor het eimengsel bleek en schuimig wordt. Giet er ongeveer een kwart van de warme slagroom bij en giet dit goedje bij de resterende slagroom in de pan; laat al roerend aan de kook komen. Voeg op het kookpunt de gelatineblaadjes toe. Roer goed en laat de vanillecrème afkoelen.
- Smeer de abrikozenjam over de taartbodem, giet de vanillecrème erover en laat de taart minstens 4 uur opstijven in de ijskast.
- Strooi de witte basterdsuiker over de bovenkant, zorg dat de hele taart bedekt is.Gebruik iets meer suiker als dat nodig is, om te voorkomen dat de vanillecrèmeverbrandt. Zet de taart kort onder een hete grill om de suikerlaag te laten karamelliseren, of gebruik een crème-brûléebrander.